8 Mart 2012 Perşembe

Dünya Kadınlar Günü...

Dünya Kadınlar Günü'müz kutlu olsun hanımlar!!!


Artık böyle değiliz değil mi? En azından ciddi bir bölümümüz hayatta daha dik duruyor ve bu işlerin yardımcılar tarafından yürümesi için kendine gerekli imkanı sağlayabiliyor.

Kendimize başka bir hayat kurduk ama kendimizi modern ağır işçi ilan ettik gibi geliyor bazen. Sizlerde yorulmuyor musunuz zaman zaman, iyi eğitim, mutlu evlilik, başarılı kariyer derken yeterli ilgiyi ve sevgiyi çocuğundan eksik etmeyen vicdanı rahat bir anne, düzenli ve herşeyi idare edebilen bir ev hanımı, konuksever bir ev sahibi, marifetli bir aşçı, bakımlı bir kadın, güzel giyinen kadın, ev ekonomisini idare eden kadın, tatilleri organize eden kadın, herşeyi düşünen kadın olmaktan. Reklamdaki çocuk gibi... benim annem hem doktor, hem aşçı, hem öğretmen,.............. hem ayakkabı bağlayıcı :) Evet biz böyle mutluyuz aslında. Hamurumuzda var herhalde ama yükleniyoruz kendimize.

Bugüne kadar Kadınlar Günü'nün kutlama sebebini, tarihini araştırmamıştım açıkcası. İlk defa bu yıl okudum sebebini. Hatta utandım da yani bu durumumdan. Benim gibi bu durumu araştırmamış olanlar varsa diye tarihi şöyleymiş arkadaşlar.

8 Mart 1857 tarihinde,ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamış.Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi,arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın, 129 işçi can vermiş.İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katılmış.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2.Enternasyonele bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirmiş ve öneri oy birliği ile kabul edilmiş.

Tarihin 8 Mart olarak kesinleşmesi ise 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3.Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşmiş.Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü,1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelmiş.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etmiş. Fakat Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde,kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye'deise  8 Mart Dünya Kadınlar Günü,1921 yılında ilk kez Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmış.1957 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlanmış,kapalı mekanlardan sokaklara taşınmış. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapılmış. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmamış. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor. (kaynak; internette çeşitli sitelerden)

Nette dolaşırken aşağıdaki resmi buldum. Bu karede neler var diye görmek içinde epey bir inceledim. Sizler neler görüyorsunuz bu resimde?



Minik bir tebessüm için ;

3 yorum:

  1. sizinde Dünya kadınlar gününüz kutlu olsun =) hoş bir post olmuş hemen takibe geçiyorum. =)
    bende beklerim
    http://1k1a.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. Son karikatüre istinaden biz gördük de ne oldu demek istiyorum?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaaa iste goren, bulan ayri dertli, goremeyen ayri :)

      Sil